Ameland en stoere paarden
Blijf op de hoogte en volg Bas en Peet op reis...
05 Juni 2022 | Nederland, Ameland
Dag 8
Vr 3 jun
Vrijdagochtend bij vertrek uit de haven van Schiermonnikoog was het plan om droog te gaan vallen, halverwege onder Terschelling thv Midsland. Met veel wind de haven uit gerold en dan toch maar om het kwartier de weersituatie checken. De wind trok dermate aan gedurende de reis dat we hebben besloten toch maar bij Ameland rechtsaf te slaan. Als we bij zoveel wind droogvallen zijn we verzekerd van een slechte nachtrust. En het is toch vakantie nietwaar !
Dag 9
Zat 4 juni
Op de tandem richting Hollum. Daar werd vandaag weer een demonstratie gegeven (sinds 2 jaar corona afwezigheid) van de oude reddingsboot.
In vroegere tijden als er alarm geslagen werd door de vuurtorenwachter(s), gingen de bellen af op de plaatselijke zuivelfabriek. Boeren begaven zich dan in alle haast en vanuit alle kanten met 2 paarden richting het gebouw van de reddingsboot. Daar werden 10 paarden voorgespannen en ging men in draf, met de reddingsboot in de kielzog, richting het strand.
De paarden werden daar gedraaid en trokken naast de boot, 4 aan elke zijde, het hele spul de branding in. In totaal lukte het doorgaans in een half uur. Dus als drenkeling zijnde moest je wel even geduld hebben.
Wij waren op tijd bij de aanvang. De harde sirene ging af (alle honden en kinderen compleet in de stress) en binnen 5 minuten stonden er 10 paarden met bijbehorende boeren op klompen op het pleintje. Wat een machtig gezicht, de paarden stonden letterlijk te trappelen van ongeduld. De boel vetrok na fluitsignaal van de ‘walmeester’ en het hele dorp, wij incluis, liepen achter de optocht aan richting het strand. Was nog een stevige ongemakkelijke tippel voor een zeker iemand die perse ‘s ochtends op z’n slippers weg wilde. Op het strand ging de boot te water, en na een stukje varen trokken de paarden alles in omgekeerde richting weer aan de wal. Om de middag compleet te maken hebben we na afloop het bijbehorende museum bezocht.
Nog een verdrietige noot, de laatste keer dat dit voor het echt zo ging, we schrijven 1979, ging het faliekant mis. Er bevond zich blijkbaar een *mui in de branding, er was van te voren niet goed gepeild door de walmeester. Alle paarden, 8 stuks, verdronken. De boeren stonden machteloos. Het paardengraf, met nog steeds verse bloemen, ligt gelijk over de duinen. Het is volgens de overlevering nog steeds een diepe pijnlijke wond voor het eiland.
*Een mui is een geul die loodrecht op het strand staat waardoor water met veel kracht naar zee stroomt.
Zon 5
Zaterdagavond bleek volgens de weersvoorspelling dat vandaag de wind krachtig 5/6 N-NO zou zijn. Weer een verandering dus. Het is de laatste dagen nogal grillig in de voorspellingen, vandaar dat we om de paar uur checken. Dinsdag wordt het bar met veel regen en ook onweer. Dus dan Ameland verlaten was geen optie. De keuze tussen langer blijven of eerder weggaan was snel gemaakt. Vanmorgen laatste check en nog even met medezeilers in de haven overlegt.
We gaan ! De wind in de rug, alleen de fok en evt later het grootzeil op het 2e rif (kleiner zeil). Terschelling, we komen eraan !!
05 Juni 2022 - 12:44
Marieke:
Wow wat een avontuur weer! Klinkt als een topvakantie. Wat moet dat indrukwekke d zijn, leuk om een keer mee te maken. Geniet nog even, hopelijk zit het weer mee! -
05 Juni 2022 - 12:55
Danielle:
Lijkt me een machtig en indrukwekkend gezicht met al die paarden. Mooi verhaal! Zo snuif ik ook nog een beetje cultuur op. Wees voorzichtig met al die onvoorspelbare weersverwachtingen!!. -
05 Juni 2022 - 14:06
Gerda:
Mooi hè!!! Jaren geleden ook eens gezien. Hoorde toevallig dat mijn zus daar ook stond gisteren -
05 Juni 2022 - 18:35
Jes:
Wel ruk van die paarden zeg. -
05 Juni 2022 - 19:10
Ome Theo:
OmeTheo,
Dat verhaal van de verdronken paarden weet ik nog van vroeger. Het was een drama voor de mensen daar. Ondanks het niet zo goeie weer nog ‘n fijne voortzetting. -
05 Juni 2022 - 20:03
Willem En Martha:
Indrukwekkend verhaal! Altijd onvoorspelbaar, wind en water.
Voorzichtig en veel plezier, de Pootjes. -
05 Juni 2022 - 22:01
Leon :
Mooi hè Ameland. Grote Woei, koude Woei maar vandaag en morgen is het vooral natte Woei. Maandag kan je maar beter in Terschellimg liggen. Voor maandag op dinsdagnacht wel even heel harde woei( 7/8) . Dus een lijntje er bij . Wel een mooi spectacel op het Wad.
Geniet ze " letterlijk uitwaaien" -
05 Juni 2022 - 23:28
Michel En Ilja:
Mooi indrukwekkend verhaal van die paarden. Wij zijn 2 jaar geleden nog bij dat graf geweest. Toen helaas geen demonstratie inderdaad. Was vast bijzonder om mee te maken nu.
Plezier op Terschelling. Wij maken morgen de Singel en omgeving hier onveilig met de achtste triatlon;) -
06 Juni 2022 - 09:32
Henk / Janny:
Wat een indrukwekkend verhaal. Mooie foto’s! Bijzonder dat het net was toen jullie er waren. -
06 Juni 2022 - 19:38
Martijn:
Die grasdiesels doen het op het strand dus ook prima! -
06 Juni 2022 - 20:20
Josefine:
Whoa gaaf zeg! Ik hou van een stukje historie en educatie als je ergens bent! Ik heb geen zeebenen maar geniet vanaf de bank lekker met jullie mee! Enjoy! -
19 Juni 2022 - 11:21
Ria Bakker:
Super wat een belevenis, gr.Ria bakker